968 poze   78651 vizite

D____ CIOBANESCUL CARPATIN

Câinii de rasă Ciobănesc Românesc Carpatin - istoric şi evoluţie

ARTICOL DE VASILE TURCULET
Zootehnie,04 Feb 2011 - 16:00,0 comentarii
În prag de iarnă 1984-1985. Câini ciobăneşti autohtoni: Iancu (stânga), Aluna ...
Toate popoarele cu tradiţii în păstorit şi-au selecţionat de-a lungul secolelor câinii proprii, necesari acestei activităţi



Astfel, şi crescătorii români au selecţionat, dintre infinitele varietăţi de câini folosiţi la stână, pe aceia consideraţi mai valoroşi, în sensul că erau mai eficienţi. Exemplarele apreciate puteau fi, desigur, unicate din punct de vedere fenotipic, dar puteau face parte dintr-un efectiv relativ omogen de asemenea câini.

Crescătorii români documentaţi şi cu idei novatoare, au înţeles, încă din anii 1920, necesitatea omologării acelor câini ciobăneşti autohtoni, care reprezentau o rasă, prin omogenitatea caracterelor, o rasă în forma sa primară, dar care trebuia să fie, în acelaşi timp, reprezentativă pentru întreg teritoriul românesc.



Societăţi de profil

Prin desfăşurarea unei activităţi individuale sau realizând diverse colaborări, anumite demersuri ale crescătorilor au condus la înfiinţarea unor organizaţii de profil, dintre care trebuie amintite "Societatea pentru îmbunătăţirea rasei canine din România" şi "Asociaţia proprietarilor de câini de rasă din România", organizaţii care aveau înscris în statutul lor, printre altele, şi "asigurarea bunei selecţiuni a câinelui românesc naţional".

Oprindu-ne puţin asupra formulării dezideratului propus la aceea vreme, s-ar putea crede, la prima vedere, că a fost folosit un pleonasm în caracterizarea câinelui autohton, prin alăturarea succesivă şi imediată a cuvintelor "românesc" şi "naţional", al căror înţeles pare a fi identic, dacă facem aceste precizări din interiorul graniţelor româneşti.

În realitate însă, această formulare, întâlnită şi în alte referiri de acest gen, era folosită deliberat, în scopul accentuării caracterului autohton - românesc, şi al caracterului reprezentativ pentru întreaga naţiune română - naţional, al câinelui la care se făcea referire.

Potrivit precizărilor scrise în "Revista ştiinţelor veterinare", nr. 2 din februarie 1934, eforturile mari în această direcţie au fost depuse de "Societatea pentru îmbunătăţirea rasei canine din România" încă din anul 1928, prin concursuri, premii, reclame, reuşind să obţină, dacă nu rezultate hotărâtoare, cel puţin să trezească, deocamdată, interesul marelui public şi al proprietarilor crescători în special, asupra câinelui ciobănesc românesc, după cum menţionează Dr. G. Rădulescu Calafat.



Primul standard pentru "cânele ciobănesc român"

Fiind considerată o problemă suficient de importantă şi de către Institutul Naţional Zootehnic, acesta şi-a înscris în programul său, începând cu anul 1931, "crearea câinelui nostru ciobănesc naţional", adică depistarea şi stabilirea tipului celui mai reprezentativ al câinelui nostru românesc, ciobănesc şi, în acelaşi timp, naţional, precizare făcută în articolul "Câinele ciobănesc român", publicat în revista "Carpaţii" nr. 6 din 1937, de către Dr. G. Moldoveanu de la Institutul Naţional Zootehnic.

Pe baza studiului realizat asupra câinilor ciobăneşti româneşti existenţi în acea vreme, Institutul Naţional Zootehnic ajunge la concluzia că cel mai reprezentativ tip de câine ciobănesc românesc este derivat din ramura de câini preistorici denumită "Canis matris optime", despre care se precizează că "a trăit prin epoca bronzului şi este considerat strămoş al tuturor câinilor ciobăneşti actuali".

De altfel, acelaşi Institut Naţional Zootehnic, a elaborat în 1934, primul proiect de standard pentru câinele ciobănesc românesc, şi un al doilea în 1937, din conţinutul cărora reies următoarele: "profilul nasului este drept... şi formează cu linia frunţii un unghi obuz şi abia perceptibil", care, împreună cu celelalte elemente ale capului, descrise de aceste standarde, arată, fără posibilitate de interpretare, că este vorba de un cap de tip lupoid.

În continuare, potrivit aceloraşi proiecte de standard, se precizează că portul cozii în mod obişnuit la această rasă este "în jos" sau "uşor îndoită în sabie", putând să fie şi ridicată, dar niciodată "covrig" sau "colac", ceea ce indică clar că este vorba despre o rasă de câini aparţinătoare familiei derivată din ramura "Canis familiaris matris optima".

În sprijinul aceleiaşi idei, un reputat chinolog din perioada respectivă, Mihai Moşandrei, publica în revista "Carpaţii" nr. 10 din 1937, articolul "Contribuţiuni la standardul câinelui ciobănesc român", în care precizează că, alături de câinele ciobănesc autentic, denumit "câine ciobănesc carpatin", în zonele muntoase de la noi din ţară mai există şi "zăvodul nostru", de origine molossoidă.

De aceea, autorul consideră necesar că "zăvodul nostru trebuie, prin un definitiv standard, bine deosebit de ciobăneştii carpartini, lupoizi". Tot în acelaşi articol se precizează: "iată de ce credem că la punctul I al standardului, nu ar fi de prisos să se adauge: tip lupoid".



Fotografii publicate acum 70 de ani

Odată cu textele scrise în revistele vremii, au fost publicate şi fotografiile unor câini consideraţi a fi reprezentativi pentru rasa aflată în forma sa primară de selecţie. Astfel, în "Revista ştiinţelor veterinare" nr. 2 din februarie 1934, este publicată fotografia câinelui ciobănesc, proprietatea colonelului Manolescu (premiul I la a patra Expoziţie canină de la Bucureşti, din anul 1931).

De asemenea, coperta revistei "Carpaţii" nr. 6 din iunie 1937, redă fotografia unui câine ciobănesc de Muscel, iar în interiorul revistei sunt prezentate mai multe fotografii ale unor câini aparţinători rasei descrisă în articolul "Cânele ciobănesc român", semnat de Dr. G. Moldoveanu.

În aceeaşi revistă apare, în trei ipostaze, fotografia unui alt câine ciobănesc din judeţul Muscel, precum şi fotografia unui câine despre care nu se fac comentarii, dar care este, evident, de aceeaşi rasă.

În aceeaşi ordine de idei, în revista "Carpaţii" nr. 10 din 1937, în articolul semnat de chinologul Mihai Moşandrei, este prezentată şi fotografia câinelui Haiduc, "câne ciobănesc carpatin, proprietatea dlui G. Ionescu-Brăila, provenind din munţii judeţului Argeş".

Toate argumentele amintite anterior, arată că este vorba despre un tip precis de câine ciobănesc românesc care reprezintă, în mod cert, o rasă distinctă, denumită, încă din perioada anilor 1934-1937, "carpatin".

Referitor la acest tip de câine ciobănesc românesc, însuşi marele specialist chinolog Von Stephanitz îi recunoaşte apartenenţa la teritoriile româneşti, considerându-l propriu atât zonei Dobrogea, cât şi Transilvaniei.

Aşadar, tipul de câine ciobănesc românesc evidenţiat de el ca fiind reprezentativ pentru teritoriile româneşti, cel recunoscut de crescătorii de marcă ai vremii, şi cel confirmat de către Institutul Naţional Zootehnic, prin elaborarea primului proiect de standard în 1934, este unul şi acelaşi tip de câine, respectiv câinele ciobănesc autohton, cu răspândire pe întreg teritoriul României.

Acest tip de câine a fost denumit, încă din anii 1920-1930, "câinele ciobănesc românesc naţional" şi din anii 1934-1937 "câine ciobănesc carpatin", iar descrierea rasei din ambele proiecte de standard menţionate, nu lasă nici cea mai mică posibilitate de a se crede că ar putea fi un câine de tip molossoid.



O abordare generală

În urma evenimentelor politico-sociale din anii 1940-1960 (al II-lea Război Mondial, comunizarea României etc.), preocuparea pentru promovarea câinilor de rasă ciobăneşti româneşti a cunoscut o relativă stagnare, până în anul 1974, când, în cadrul "Expo Avirom '74", au fost prezentate patru exemplare de ciobăneşti româneşti provenind din judeţul Suceava, dar care nu au fost nominalizaţi ca aparţinând unei rase anume.

Iniţiativa, aparţinând unor chinologi care nu s-au dedicat în exclusivitate acestei rase, a determinat abordarea doar la modul general, şi chiar superficial, a problematicii referitoare la câinii ciobăneşti româneşti de rasă.

Dovada o constituia însuşi modul de referire la adresa câinilor ciobăneşti româneşti care, deşi alcătuiesc o mare categorie de câini având aceeaşi utilitate (paza şi apărarea turmelor de oi sau a cirezilor de vite), se prezintă într-o infinitate de tipuri şi varietăţi, fapt care nu permite abordarea generală a "ciobănescului românesc", cum adeseori se mai exprimă şi, în prezent, unii chinologi.



Confuzii grave între câinii selecţionaţi şi cei fără rasă

Nu de puţine ori, specialişti ai chinologiei româneşti de astăzi, referindu-se la marea categorie a câinilor ciobăneşti româneşti ca la o singură rasă, în cadrul căreia disting totuşi două "varietăţi", denumite "Carpatin" şi "Mioritic", consideră că aceste "varietăţi" cuprind, într-un mod exhaustiv, întreg efectivul de câini ciobăneşti româneşti, atât selecţionaţi cât şi rezultaţi din monte întâmplătoare şi, mai ales, necunoscute.

Încă se mai fac confuzii, chiar în manifestări expoziţionale cu pretenţii, între câinii ciobăneşti fără rasă de la stână şi câinii ciobăneşti româneşti de rasă, selecţionaţi după criterii riguroase de ani şi ani de zile, şi a căror reproducere s-a realizat numai pe baza calificativelor corespunzătoare obţinute în urma arbitrajelor în expoziţii.

Din necunoaşterea specificului păstoritului de la noi şi caracterelor de rasă ale acestor câini, adeseori s-a scris sau s-a spus de la microfonul expoziţiilor că "doi ciobăneşti româneşti pot conduce o turmă de mioare", afirmaţie care constituie un mare fals, care aduce deservicii câinilor ciobăneşti româneşti de rasă, câini care au ca singură utilizare paza şi apărarea turmelor de oi şi nu "conducerea" lor, mai ales pe terenuri accidentate cum sunt cele din munţii Carpaţi.

Cu o astfel de abordare eronată, Expoziţia chinologică republicană desfăşurată în 1979 pe stadionul Republicii, în organizarea Filialei chinologice a municipiului Bucureşti, a fost deschisă printr-o paradă a "minunatului nostru câine ciobănesc", fiind "recunoscute" două "variante", denumite Mioritic şi Carpatin.
caini-ciobanesti-autohtoni-iarna
caini-ciobanesti-autohtoni-iarna
ciobanesc-carpatin CAINI AU APARTINUT D-LUI VASILE TURCULET BISTRITA NASAUD
ciobanesc-carpatin CAINI AU APARTINUT D-LUI VASILE TURCULET BISTRITA NASAUD
ciobanesc-carpatin-primavara; CAINI APARTN D-LUI VASILE TURCULET BISTRITA
ciobanesc-carpatin-primavara
ciobanesc-carpatin-toamna
ciobanesc-carpatin-toamna

Comentarii album • 32
Nume:



anonim
Emil Călușer 25 aprilie 2023  
4 ani mi-au trebuit să îi câștig încrederea lui Iancu (câinele domnului Turculeț Vasile un om deosebit)ca să îmi mănânce din mână !Ce vremuri ce amintiri plăcute ! Mă bucur imens să revăd câini care mi-au marcat copilăria !
Răspunde Raportează
anonim
Emil Călușer 25 aprilie 2023  
4 ani mi-au trebuit să îi câștig încrederea lui Iancu (câinele domnului Turculeț Vasile un om deosebit)ca să îmi mănânce din mână !Ce vremuri ce amintiri plăcute ! Mă bucur imens să revăd câini care mi-au marcat copilăria !
Răspunde Raportează
anonim
Moldovan 15 ianuarie 2019  
Curu asta de garcia alias Dumitru tot ii pupa in cur pe cei care pleaca din clubul familiei lui Inclenzan. Pupai cioara ca alta treaba nai. Decat sa stai cu pulanu in frig pe vremea asta mai bine pupai in cur pe alti.
Răspunde Raportează
anonim
Cr. Pop 2 decembrie 2018  
Lasati-l in pace ca nui vinovat .E militian -rrom
Răspunde Raportează
anonim
istrate valentin 22 noiembrie 2018  
Dumitru asta nu-i cioroiu ala de venea la adunarile organizate de dl Turculet Vasile si facea scandal?
Răspunde Raportează
anonim
Moldovan 19 noiembrie 2018  
S-a trezit si neuronul lui Garcea si-si da cu parerea despre domnul Turculet care a creat primul club si primii carpatini.Ba Garcea veziti de pulanul tau si ciubucurile de la circulatie ca de carpatini se ocupa cei care stiu.
Răspunde Raportează
anonim
Peirus 19 noiembrie 2018  
Iar tu esti o baragladina colorata care jinjai la cur crescatori din Bistrita.Militian ciorditor. Asta esti Conel Dumitru din dambovita
Răspunde Raportează
anonim
Babutan 18 noiembrie 2018  
Spune si tu un carpatin facut de tine, analfabetule. Domnul Vasile Turculet a pus bazele unui club pentru carpatin analfabetule. Ai priceput analfabetule?
Răspunde Raportează
anonim
Dumitru cornel 13 octombrie 2018  
LA MOMENTU CAND TURCULET ERA PRESEDINTE NIMIC NU SE RESPECTA CAINI ERAU CU MARI PROBLEME DAR TIMPUL SI CAANI LAU INVINS PENTRU BINELE CAINELUI ,SI A CRESCAFORILOR DE ATUNCI. CAINI CARE ERAU BUNI ERAU DECAT AI LUO SI AI LUO BABUTAN .Bine ca sa terminat.
Răspunde Raportează
anonim
Robert 28 ianuarie 2015  
Se poate sa-mi dati nr de tel.al d-lui Turculet?
Răspunde Raportează
anonim
alba 18 august 2014  
noi romani nu stim sa promovam doar sa facem confusione pt. ca persoane incompetente sint puse in scaun .pacat , cibanescul carpatin e un ciine de grande carattere
Răspunde Raportează
florinmar 18 august 2014  
adica ? explicate !
Răspunde Raportează
arcalean 19 februarie 2014  
FRUMOSI...
Răspunde Raportează
PauniAdiDeva 20 octombrie 2013  
ff frumosi
Răspunde Raportează
bundu 4 decembrie 2012  
ciobanesc de Dambovita, ca Bucur aici a fost oier si nu in Carpati
Răspunde Raportează
florinmar 4 decembrie 2012  
MARE CHINOTEHNIC !!! TURCULET VA INVIDIDIAZA PE TOTI
Răspunde Raportează
CosminN 4 decembrie 2012  
Eu sunt dambovitean si in mod normal m-as bucura de cele spuse de d-voastra insa Bucur nu a fost cioban in Dambovita ci pe teritoriul numit astazi Ilfov. Nu stim 100% sigur ca se limita doar la zona Bucuresti.
Cainii de oi adevarati, CIOBANESTII, la munte s-au format nu la campie. ;)
La campie umbla iepurele si vulpea. La munte lupul si ursul.
Răspunde Raportează
florinmar 4 decembrie 2012  
MA COPIII !!! VOI STATI LA BLOC CE STITI VOI DE CARPATINI ?
Răspunde Raportează
CosminN 5 decembrie 2012  
Ne scuzati dom' sef.
O singura intrebare: chestiunea cu "blocul" de unde e' scoasa?
Răspunde Raportează
florinmar 5 decembrie 2012  
NU ERA VORBA DE DUMNEAVOASTRA "SEFU "
Răspunde Raportează
bundu 4 decembrie 2012  
absolut de acord. Cu stima
Răspunde Raportează
CosminN 20 noiembrie 2012  
Poze de colectie. Le aveam pe toate mai putin cea din mijloc - randul 1.
Răspunde Raportează
bundu 4 decembrie 2012  
in 1974 expuneam si eu la AVIROM
Răspunde Raportează
CosminN 4 decembrie 2012  
De ce nu mai expuneti si astazi?
Răspunde Raportează
bundu 4 decembrie 2012  
nu am fost "catelar", am expus porumbei, ceea ce fac si in prezent.
Răspunde Raportează
mariosro 6 noiembrie 2012  
va rog sa va temperati limbajul domnilor!
nu aveti nimic de castigat si pana la urma nu cunoasteti mare lucru despre carpatini,vechimea rasei,evolutia ei s.a.
Răspunde Raportează
CosminN 20 noiembrie 2012  
D-le Mariosro, din pacate trebuie sa-i dau dreptate d-lui Florinmar in ceea ce priveste modul de abordare a "problemei". Cu Osiceanu, si daca ai nervi de otel, tot trebuie sa-i vorbesti pe limba lui pt. a incerca sa-l faci sa inteleaga realitatea.
Răspunde Raportează
florinmar 20 octombrie 2012  
tu vorbesti miticule care ai luat caini de la tomberon si ai zis ca sunt carpatini acum vrei sa spui ca in bucuresti pe bloc sa lucrat la rasa asta nu la stana ? mare gunoaie mai sunteti voi
Răspunde Raportează
achro 19 octombrie 2012  
STANDARDUL RASEI-publicat de FCI FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B – 6530 Thuin (Belgique) ______________________________________________________________________________ FCI-Standard N° 357 / 19.05.2009 / GB SOUTHEASTERN EUROPEAN SHEPHERD (Ciobanesc Romanesc de Bucovina) TRANSLATION : RKC & SKC, revised by Jennifer Mulholland. ORIGIN : Southeastern Europe. PATRONAGE : Romania and Serbia. DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD : 26.03.2009. UTILIZATION : Guardian for flocks and an excellent watchdog. CLASSIFICATION FCI : Group 2 Pinscher & Schnauzer, Molossoids breeds, Swiss Mountain and Cattle dogs. Section 2.2 Mountain type Molossoids. Without working trial. BRIEF HISTORICAL SUMMARY : It is a natural breed with its origin in the Carpathian Mountains (Romania and Serbia) and the South of Danube (some regions of Bulgaria). Special attention for the development of the breed arose in the regions of northeastern Romania, the county of Bucovina as well as in the South of the Danube (Serbia) : the well-known transhumance areas of the shepherds since immemorial times. Selection and improvement have lead to the actual type. The breed is successfully used both for defending the flocks and herds and as watchdogs for households in the mentioned regions.
si
CIOBANESC ROMANESC DE BUCOVINA-standardul rasei-publicat de ACHR CIOBÃNESC ROMÂNESC DE BUCOVINA (Chien de berger roumain de Bucovine) ORIGINE: România UTILIZARE: Câine ciobãnesc pentru turmele de oi si pentru bovine. Excelent câine de pazã. CLASIFICARE F.C.I.: Grupa II Pinscher-Schnauzer, Molossoizi, Câini de cireadã si de munte elveþieni si alte rase Secþiunea 2.2 – Molossoizi, tip montan Fãrã probã de lucru SCURT ISTORIC: Ciobãnescul de Bucovina este o rasã naturalã care s-a format în arealul Carpaþilor, în Bucovina, mai exact în nord-estul României. Aceastã rasã a beneficiat de o atenþie specialã în ceea ce priveste selectia si ameliorarea, ceea ce a condus la existenþa tipului actual. In aceastã regiune, exemplarele acestei rase sunt utilizate cu mare succes la paza turmelor si a proprietãtii. Acest câine mai este foarte cunoscut si sub denumirea de "DULÃU" sau "CÃPÃU" . Primul standard a fost redactat în 1982 si reactualizat în 2001 de cãtre Asociatia Chinologicã Românã. Standardul actual, datând din 29.03.2002, a fost redactat si actualizat în conformitate cu modelul stabilit de Adunarea Generalã FCI de la Jerusalem în 1987. COMENTARII: - standardul oficial in intrega alume este cel de la FCI - numele real si oficial al rasei inregistrate la FCI este Ciobanesc Sud-Est European si NU ciobanesc de Bucovina! - originea rasei este in BULGARIA,SERBIA si NORDUL BUCOVINEI si NU ROMANIA - asociatiile care au depus cererea de inregistrare a rasei sunt din SERBIA si ACHR din Romania si doar ele impreuna au dreptul de a modifica in timp acest standard si nu ACHR singura - autorii acestui fals sunt Milivoi Urosevici si Petru Munteanu cu largul concurs al conducerilor ulterioare ale ACHR - in conformitate cu regulile din FCI o noua rasa cu numele si caracteristicile rasei asemanatoare cu cele ale rasei Ciobanesc Sud-Est European nu se poate inregistra NICIODATA - in dosarul de inregistrare al acestei rase NU au fost trimise documentatii chinologice de genul: dosare genealogice,dosare medicale, etc din partea celor doua asociatii din Serbia si Romania care sa ateste ca aceasta rasa declarata comuna ambelor tari ca si patronaj a fost inregistrata initial in fiecare tara, a urmat tipicul chinologic obligatoriu in fiecare tara (inregistrarea si publicarea unui standard intern in fiecare tara,inregistrarea in Cartile de Origine nationale,atestarea arbitrilor pentru aceasta rasa,etc)

CONCLUZIA FINALA: CIOBANESCUL DE BUCOVINA ESTE O MARE MINCIUNA SI UN MARE FALS,O JIGNIRE CRASA LA ADRESA ROMANIEI!
Cristian Stefanescu&Comp.
Răspunde Raportează
CanisaDeRomania 19 octombrie 2012  
Buna ziua,
Va invit sa descarcati acest scurt filmulet de la Expozitia Rucar 2004 atunci cand impreuna am reusit si omologarea internationala a ciobanescului romanesc mioritic si carpatin.
Cu multumiri pentru eforturile depuse de dvstra,
Cezar Osiceanu
dl.transfer.ro/concurs_rucar_2004-transfer_ro-18oct-7795c5.avi
Răspunde Raportează
florinmar 19 octombrie 2012  
Meritul pentru omologarea acestei rase ii apartine domnului VASILE TURCULET fara de care aceasta rasa era rau ca si cu asa zisul " de bucovina "
Răspunde Raportează
anonim
Emil Călușer 25 aprilie 2023  
4 ani mi-au trebuit să îi câștig încrederea lui Iancu (câinele domnului Turculeț Vasile un om deosebit)ca să îmi mănânce din mână !Ce vremuri ce amintiri plăcute ! Mă bucur imens să revăd câini care mi-au marcat copilăria !
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.